over ons

De geschiedenis van Nazca begint in Hengelo, wanneer Henk van der Woerdt in 1998 z’n eerste ligfiets ontwerpt. Het is een geveerde ligfiets met klapstuur, de Cruiser. Henk heeft eigenlijk plannen om naast ligfietsen ook nog andere producten te ontwikkelen, onder de naam Innovative Cycle Works. Maar de reacties op zijn ligfiets zijn zo goed, dat hij besluit om zich daarin te specialiseren.


Hoe zal hij de ligfietsen gaan noemen…? Geïnspireerd door het bijzondere verhaal en de figuren van de pre-Inca beschaving in de Nazca-vallei in Peru, kiest Henk de naam Nazca.


Op 1 januari 2000 richt Henk samen met zijn partner Monique Holterman de Vof Nazca Ligfietsen op. Voorjaar 2021 heeft Nazca meer dan 3500 ligfietsen en tandems geleverd aan tevreden klanten 'all over the world'.


De productie van alle modellen Nazca is begin 2021 gestopt. Onderdelen worden geleverd via de webshop van Ligfietsshop Tempelman.

Op 1 november 2021 heeft Nazca Ligfietsen VOF de activiteiten beëindigd en is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.


De beide eigenaren van Nazca kijken met veel voldoening en tevredenheid terug op hun lange periode als ligfietsbouwers: "Het was een prachtig avontuur, waarin we vele bijzondere mensen hebben mogen ontmoeten. Na al die jaren staan we nog steeds volledig achter het ontwerp en de toegevoegde waarde van onze ligfietsen, moge ze daarom nog lang rond blijven rijden!"

verhuizing naar Nijeveen

Terug naar het begin: de vraag naar de ligfietsen groeit zo snel, dat de beschikbare ruimte in Hengelo al snel te klein is. Daarom verhuizen Henk en Monique begin 2001 naar de huidige locatie in Nijeveen (Drenthe), met een winkel en een werkplaats. Hier breidt Henk het assortiment uit met nieuwe modellen. In het begin vindt hier ook de gehele montage plaats.

produktie uitbesteed

De productie van de frames besteedt Henk al vanaf het begin uit aan andere bedrijven, de eerste jaren o.a. aan Van Raam in Aalten. Omdat de vraag naar de ligfietsen blijft groeien, besteedt hij uiteindelijk de gehele productie uit aan de collega's van Rainbow ligfietsen in Aalten, met de eindcontrole in Nijeveen.

individuele klantwensen

Na de zomer van 2017 besluit Henk om de montage van de ligfietsen weer terug te brengen naar Nijeveen. De vele modellen en uitvoeringen maken de montage steeds complexer en op deze manier kan Henk details en afwerking nauwkeurig zelf monitoren. Bovendien is het zo makkelijker om in te gaan op individuele klantwensen. Ook de verzending gebeurt vanuit Nijeveen.

ervaren framebouwers

De produktie van de frames van Nazca is al vele jaren in handen van de zeer ervaren framebouwers van Rainbow Ligfietsen in Aalten. De jarenlange intensieve samenwerking waarborgt de hoge en constante kwaliteit van de frames.

vakmanschap en modernste technieken

Voor het maken van de chroommolybdeen-stalen frames maken zij gebruik van traditioneel vakmanschap op het gebied van hardsolderen van fietsframes, gecombineerd met de modernste technieken zoals 3D- lasersnijden, CNC-bewerkingen en hightech lasmethodes.

poedercoating 

Het poedercoaten van de Nazca frames wordt ook al vele jaren door Rainbow in Aalten uitgevoerd. De ruwe frames worden hier eerst gestraald, daarna gefosfateerd en tenslotte voorzien van meerdere lagen poedercoating voor een optimale, fraaie en langdurige bescherming.